Dlaczego Fenoksyetanol jest kontrowersyjny? Unikać czy nie trzeba się go bać? | Vesa Beauty

Na naszym blogu chcielibyśmy zwrócić uwagę również na niektóre z kontrowersyjnych składników w kosmetykach. Pewnie nie raz znalazłaś Phenoxyethanol w składzie. Z pewnością znalazłaś też informacje, że jest zły, bądź kontrowersyjny. Zastanawiasz się, na czym ta jego kontrowersyjność polega? W tym tekście podzielimy naszym zdaniem. Dowiesz się też komu nie polecamy kosmetyków w których występuje.

 

Co to jest Fenoksyetanol?

Phenoxyethanol jest to związek chemiczny, który jest konserwantem i wyróżnia się kwiatowym zapachem. Uniemożliwia on rozwój i namnażanie mikroorganizmów i drobnoustrojów przez cały czas użytkowania produktu. Powoduje, że kosmetyk nawet jeśli jest w słoiczku i nabieramy go palcami, to pozostanie bezpieczny przez cały okres stosowania. Chroni kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, grzybami i pleśnią. Naturalnie ten związek występuje np. w zielonej herbacie, jednak do kosmetyków dodawany jest w formie syntetycznej.

 

Czy Fenoksyetanol jest bezpieczny?

Bez wątpienia ma pożyteczne działanie i pełni ważne funkcje w kosmetykach. Natomiast uznano go za bezpieczny do używania w kosmetykach, pod warunkiem, że producent użyje go w gotowym produkcie w stężeniu nie większym niż 1%. Może bowiem powodować reakcję alergiczną lub podrażnienia. Badania nad tym składnikiem nie ustają, jednak w większości są to też badania dotyczące stosowania doustnego, jako że występuje on też różnego rodzaju lekach, w których jest dopuszczony w stężeniu do 2%. Uznano, że dawki, jakie są dozwolone w gotowym kosmetyku, nie są toksyczne. Negatywne efekty zaobserwowano natomiast w badaniach kontaktowych, do których użyto wysokich stężeń czystego Fenoksyetanolu. Natomiast stężenie, jakie jest dopuszczalne w kosmetykach, jest na tyle niskie, że nie powoduje negatywnych skutków.[1] Naszym zdaniem są jednak sytuacje, w których warto uważać na ten składnik.

 

Kto powinien unikać?

Z kosmetyków z tym składnikiem warto by zrezygnowały osoby, których skóra jest wrażliwa, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące. Może też podrażniać oczy, jeśli się do nich dostanie i niezalecany jest przy wszelkiego rodzaju problemach skórnych.

 

A jakie są alternatywy dla tego konserwantu?

W kosmetykach naturalnych dopuszczone np. przez Ecocert są takie konserwanty jak: Sodium benzoate, Potassium sorbate, Citric aicid, Benzyl alcohol, salicylic acid, Sorbic acid, Dehydroaceti acid.

 

Naszym zdaniem, jeśli skóra nie ma żadnych problemów, to zastosowanie kosmetyku z tym składnikiem jej nie zaszkodzi. Jednak aby uniknąć ewentualnych podrażnień, odradzamy takie kosmetyki w przypadku skóry wrażliwej, u dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących. Są one już wyjątkowo podatne na podrażnienia, warto więc pominąć takie kosmetyki z Phenoxyethanolem.

 

Jakie jest twoje zdanie na jego temat? Jakie miałaś doświadczenie w stosowaniu produktów, w których występuje?

 

 

 


 

[1] https://ec.europa.eu/health/system/files/2021-08/sccs_o_195_0.pdf

#phenoxyethanol#pielegnacja#skladniki

Leave a comment

All comments are moderated before being published